O НАМА

Велика Масонска Ложа Србије (ВМЛС) је самостална, суверена и регуларна слободнозидарска организација која је посвећена чистој и блиставој идеји Слободног зидарства, онако како је она замишљена и клесана кроз векове, и кодификована у Андерсоновој Конституцији и Старим Дужностима из 1723. године.

Основана је 8. јуна 2006. године у Београду, под именом „Велика Уједињена Ложа Србије“. Тим чином остварена је жеља дела Браће из три тадашња велика Братства у Србији да се уједине и обједине свој масонски рад. На Редовној Скупштини 2008. године Братство је донело одлуку о промени имена Велике Ложе у „Велика Масонска Ложа Србије“.

Током 2010. године успостављени су први братски контакти са Браћом из Велике Националне Ложе Слободних Зидара Италије 1805 (Gran Loggia Nazionale dei Liberi Muratori d’Italia 1805). Уследило је братско препознавање и жеља за заједничким радом, за којим је уследила и размена Патената о узајамном признању 2011. године.

На заседању Конфедерације Великих Ложа Медитерана и Јужне Европе, 21. маја 2011. године у Софији, Велика Масонска Ложа Србије је прихваћена као пуноправни члан овог међународног слободнозидарског савеза. Уласком Велике Масонске Ложе Аустрије у Конфедерацију 2013. године, али и усмерењем Браће на шири географски и духовни простор, створила се потреба да Конфедерација промени своје име у „Конфедерација Великих Ложа Европе и Медитерана“ (CGLEM), које носи и данас.

Садашња генерација Браће наше Велике Ложе, у жељи да окрене страницу у својој историји и симболички означи нови почетак у раду Велике Ложе, упутила је молбу Братству Велике Националне Ложе Слободних Зидара Италије 1805, са којим је у посебно блиским односима, да посвети нашу Велику Ложу. Посвећење наше Велике Ложе  обављено је 25. октобра 2014. године у Београду, у јединственом обреду “Полагања Камена темељца у Соломонов Храм“ када су Велики Официри Велике Националне Ложе Слободних Зидара Италије 1805, предвођени Уваженим и Моћним Великим Мајстором Бр. Р. И. посветили Kамен темељац Велике Масонске Ложе Србије.

Освећење Камена темељца ВМЛС, Београд 25.10.2014.
Данас Братство „Велике Масонске Ложе Србије“ чине три Праве и Потпуне Ложе које раде под њеном заштитом: Ложа бр. 1 „Побратим“, Ложа бр. 2 „Васељена“ и Ложа бр. 3 „Истина“.

Браћа „Велике Масонске Ложе Србије“, међу којом се налазе и слободни људи на добром гласу који су учествовали у обнављању Слободног зидарства у Србији почетком деведесетих година прошлог века, одабрало је да према Светлости иде у својој колони, постојано и чистог срца, свесно да на том путу нема журбе и пречица, истовремено уважавајући сву другу Браћу у Србији и свету који следе исте идеале и вредности.

У доба када се читав свет и наша цивилизација суочавају са великим променама и изазовима, задатак је Масонерије да, остајући верна својим темељним вредностима и идеалима, пронађе своје место и улогу у савременом свету. Поштујући сваког човека, јер ми се залажемо за братство свих људи, и разумевајући припадност нашој Идеји само као један од избора у мноштву избора са којима се суочава сваки слободан човек у 21. веку, сматрамо да исправан пут и примаран циљ Слободног зидарства није у масовности по сваку цену већ у квалитету људи који сачињавају Братски ланац, раду на самима себи, окренутости духовности и езотерији, уз стално преиспитивање нашег рада. То је избор нашег Братства и „пут који смо одабрали“.

За људе који деле исте вредности и идеале врата нашег Храма су отворена! Зато, ако трагате за Мудрошћу, Снагом и Лепотом, приближили сте се циљу!

Велика Масонска Ложа Србије уписана је у Регистар друштвених организација и политичких организација код Министарства за државну управу и локалну самоуправу Републике Србије, решењем бр. 130-024-00-00458/2009-07.