Конфедерација великих ложа европе и медитерана

Наш свет се налази у изазовном раздобљу бременитом тензијама међу народима и растућим отуђењем међу људима. Основни постулати Масонерије: Слобода, Једнакост и Братство, прожети хуманошћу и толеранцијом су, верујемо, непролазне цивилизацијске вредности, којима се увек изнова враћамо у нашем Раду. Како бисмо адекватно одговорили искушењима садашњице, инспирацију и подстрек тражимо у нашим старим списима, вредностима и правилима који су били извор надахнућа генерацијама Масона и издржали вишевековну пробу времена.

Као израз тежњи за окупљањем око изворних и чистих, вечно актуелних постулата нашег интернационалног Братства, један број Великих Ложа донео је одлуку о стварању савеза који ће заједно и усаглашено радити на промовисању идеала и вредности Слободног зидарства и повезивању и зближавању Браће из различитих земаља. На скупу који је одржан 2003. године у Италији, основана је „Конфедерација Великих Ложа Јужне Европе и Медитерана“.

Велика Национална Ложа Слободних Зидара Италије 1805, једна од Великих Ложа оснивача Конфедерације, у свом поседу има најзначајнији масонски документ у тој земљи – Повељу из 1805. године којом су у Италији истовремено успостављени Велика Ложа и Врховни Савет. Ову Повељу издао је Маркиз де Грас-Тили (Alexandre Francois Auguste de Grasse, Comte de Grasse-Tilly), у својству Великог Командера Врховног Савета Француске и Заменика Великог Командера Првог Врховног Савета Света („Mother Council of the AASR“).

Повеља из 1805. године којом су у Италији успостављени Велика Ложа и Врховни Савет, издата од стране Маркиза де Грас-Тилија

Уласком у Конфедерацију Велике Масонске Ложе Србије (ВМЛС) 2011. године, и Велике Масонске Ложе Аустрије 2013. године, створила се потреба да Конфедерација промени свој назив у „Конфедерација Великих Ложа Eвропе и Mедитерана“, што је и учињено приликом окупљања Великих Мајстора Великих Ложа – чланица Конфедерације у Салцбургу 2013. године.

Делегације Великих Ложа – чланица Конфедерације предвођене Уваженим и Моћним Великим Мајсторима окупљају се сваке године у једној од земаља чланица Конфедерације на редовном годишњем састанку, на коме се поред формалних разговора одржава и Ритуални Рад присутне Браће.

Све Велике Ложе – чланице Конфедерације раде по Древном и Прихваћеном Шкотском Обреду.

Браћа из Конфедерације се сваке године почетком пролећа окупљају и у Монтебелију, у Тоскани (Италија), на имању Уваженог Брата Л.Ф., где се током викенда, колико окупљање траје, одржавају састанци, предавања и дружења. Традиционално, круна окупљања је заједнички Ритуални рад на отвореном, у „Лавиринту“.

Браћа у “Лавиринту”

Велика Масонска Ложа Србије (ВМЛС), била је домаћин годишњег састанка Конфедерације у два наврата: 2012. и 2018. године.

Ложе „Побратим“, „Васељена“ и „Истина“ које раде под заштитом ВМЛС су побратимљене са Ложама из Италије, Француске, Аустрије, Грчке и Бугарске, које раде под заштитом наших братских Великих Ложа.

Чланице Конфедерације Великих Ложа Европе и Медитерана

⋅ Велика Национална Ложа Слободних Зидара Италије 1805 ⋅
⋅ Велика Традиционална и Модерна Ложа Француске ⋅
⋅ Велика Масонска Ложа Португала ⋅
⋅ Велики Оријент Мадрида ⋅
⋅ Велика Ложа Андалузије ⋅
⋅ Велика Регуларна Ложа Слободних Зидара Грчке ⋅
⋅ Велика Национална Ложа Бугарске ⋅
⋅ Велика Масонска Ложа Србије ⋅
⋅ Велика Масонска Ложа Аустрије ⋅
⋅ Велика Национална Ложа Марока ⋅
⋅ Велика Ложа Новог Просветљења Румуније ⋅
⋅ Велика Ложа „Јерусалим“ из Израела ⋅

За додатне информације, упућујемо заинтересоване на интернет страницу Конфедерације: www.cglem.org